8 saker du ser i en polisfilm men som saknas i verkligheten
Snutar, copps, paragrafryttare… Kärt barn har många namn. Eller skall jag säga, kära barn har många namn? – Vilket som så är de samhällets beskyddare. De jobbar varje dag och de jobbar för dig. För att du skall vara trygg, säker och må bra. Man kan säga att de har förstklassig utbildning i att få andra att känna sig trygga.
Hur som haver, filmer med poliser är populära… Så till den milda grad att filmskaparna tar i lite i överkant när det gäller att få det att kännas så verklighetstroget som möjligt. Därför tänkte jag att du skall få en lista på 10 saker du ser i en polisfilm men som saknas i verkligheten.
Here we go!
1. Överflöd av poliser vid stationen
Även om det är en polisfilm så blir det lätt att man speedar på just det Polis-iska, eller vad man nu skall kalla det. Befinner sig huvudpersonerna utanför stationen ser du polis, efter polis, efter polis som vandrar glatt, gärna parvis som om polisen vaktar polisstationen. Men trots detta så skiljer det sig från verkligheten rätt markant. De enda du ser runt polisstationen i verkligheten är allt som oftast civila. De som ansöker om pass eller de som vill göra en anmälan. Polisen kör oftast in bakvägen med sina bilar och tar sig in till stationen utan att det syns. Därefter patrulleras det i bilarna och inte till fots, vilket gärna framställs i filmerna.
2. Utredare som rusar ut i all hast för att påvisa att läget är akut
Hur många gånger ser du en civilklädd polis som rusar ut ur stationen, gapar, skriker, gestikulerar och dirigerar sina kollegor? – Jag har då aldrig gjort det och säkert inte du heller. I det fall det skulle vara aktuellt är när något hänt precis vid stationen och vem är så korkad att råna en affär intill stationen? Vanligtvis åker poliserna ut från sina garage i sina bilar, relativt lugnt och i vissa fall i full utryckning, men aldrig till fots.
3. Mord
Majoriteten av alla brott som sker är inte mord, det är vardagsbrott såsom inbrott, stöld, misshandel och i vissa fall mord. Det som filmerna gör är att skapa en centralisering av alla mordtillfällen som sker i hela landet till en region. Det mest extrema går att finna i serien Morden i Midsomer där antalet mord (eller folk som avlidit på suspekta former) uppgår till 265 personer. Den siffran gör att Midsomer blir världens farligaste plats att leva på. När man researcher till det här inlägget har vissa scener spelats in på orter som uppgår till cirka 1000 invånare. Dvs. 26,5 procent av invånarantalet. Skulle vi ta det till Sverige som land skulle det betyda att i modern tid skall det ha skett 238500 mord (cirka) från 1997. Dvs en medelstor stad. Föga troligt 🙂
4. De gamla radioapparaterna
Jag blir alltid förvånad när jag ser en polisfilm inspelad år 2014 att de inte har släppt den gamla radiokommunikationsutrustningen. Sedan flera år har polisen övergått till det digitala systemet Rakel vilket aldrig märks i en svensk polisfilm.
5. Överlevnad
Det är alltid lika kul att se hur verklighetstroget det är i en svensk polisfilm (eller utländska för den delen). Nä, jag bara skoja. Tio skott in i en människokropp och personen kan stå upp, springa hem, gömma sig och till synes vara lite halt. Blir det mer spännande då? Kanske, men det ser du inte i verkligheten.
6. Kvalité
Oavsett hur bra en svensk polisfilm är så blir den aldrig så perfekt som i verkligheten. Klantskap och slarv visas alltid i en polisfilm. Antingen ser du någon statist som tabbar sig, en mikrofonstump, ljud/ljus blir lite småfel ibland och i värsta fall hänger inte läpparna med ljudet. Pinsamt är bara förnamnet. Perfektionism är en dygd 🙂
7. Perfekt parkerade polisbilar
Efter att ha pratat med en bärgare så är polisen några som ibland missar lite trappor, lergropar och vägsuggor. Ofta får bärgaren komma till undsättning när polisen råkat köra fel.
8 Biljakter
Visst inträffar det biljakter. Det är oundvikligt. Men som det visas i en film så är det mycket som inte stämmer överens med verkligheten. Ofta förlängs sträckan med knep som finns inom filmbranschen, sedan sker det inte biljakter så ofta som det förekommer i en polisfilm
Om du blir lite sugen på att se en svensk polisfilm nu kan du köpa en Wallander eller en Beck-film så får du dina nerver i balans.
Ha det gott!
Bildtack till Christian Holmér via Flickr