De här tangentborden + mus använder jag i mitt arbete
Den här artikeln innehåller betallänkar till Kjell & company.
Väljer du att köpa något hos det bolaget erhåller jag en provision.
Jag har aldrig tidigare gjort någon direkt produktrecension och tänkte att det är dags att ändra på det nu.
För varför ska man inte dela med sig av sina tips till omvärlden om det är så att man tycker något är bra?
Tidigare har jag använt Microsofts plastiga budgetvariant till tangentbord och mus med tillhörande USB-sticka. Tyvärr saknades Bluetooth-koppling och stickan var ett nödvändigt ont. USB-stickan var sjukt osmidig genom sticka ut 1,5cm och det gjorde den till ett tacksamt mål för klanterier.
Sagt och gjort. För ett år sedan skaffade jag ett nytt tangentbord och datormus från Logitechs MX-serie. Detta efter att ha testat en kollegas dito tidigare.
När jag beställde tangentbordskittet var jag skeptisk till datormusens storlek. Den är stor. Till min förvåning har jag vant mig och numer saknar jag den om jag missat att få med den i väskan.
Efter ett år valde jag att skaffa ett mindre tangentbord av samma modell. Främst för att det är smidigare att ha med sig när man är på resande fot.
Fördelarna med tangentborden
- Vad jag gillar mest med de här tangentborden är anslutningsmöjligheterna. Har du exempelvis en iPad och en dator kan tangentborden anslutas till båda enheterna. Har du två datorer, en för hemmabruk och en för arbetet behöver du inte två separata tangentbord. Det räcker med ett…
– Ja. Du fattar 😃
Har du ännu en enhet, kanske ännu en dator så funkar det helt okej. Upp till tre enheter kan anslutas till tangentborden. - Bluetooth gör anslutningen och användandet smidigt och enkelt. Inga borttappade usb-stickor, inga blockerade usb-portar. Ja, livet blir helt enkelt lite lättare att leva, sett till i-lands- problematiks-indikatorn.
- Gedigen känsla i materialen skapar en upplevelse av skrivglädje varje gång jag använder något av mina två (jag kommer till varför jag har två) tangentbord. Att ha bra produkter när jag jobbar, skriver, programmerar är A och O för mig. Känslan är viktig och att jag har gått runt med det mest plastiga tangentbordet som går att få tag på kan jag inte riktigt förstå. Sedan drygt ett år är den tiden förbi. Tack och lov.
- Tangenterna på MX – keys verkar inte få ”flöt-slitningar”, eller som man säger: Slitage.
Jag tycker det ser något ofräscht ut med tangenter som slits ner pga. användandet. Du kan se tydliga spår vilka tangenter som används mest och känslan av fettfläckar inger ett negativt intryck hos mig. Det känns smutsigt. På MX-keys kan jag än så länge inte se några sådana tendenser vilket är riktigt trevligt. Apple har inte löst ekvationen vad det verkar och på min ett år gamla MacBook Pro har dessa fettfläckar börjat tona fram. Tack Logitech för bra kvalitet på tangenterna. - Belysning som är reglerbar i olika ljusstyrkor och som har ett aktivt viloläge. Det aktiva sparläget har sensorer som känner av när en hand kommer i närheten av tangenterna och som då tänds upp från viloläget. Det innebär att belysningen är på endast är man använder det eller ska börja använda det.
Nackdelarna med tangentborden
- Tangenterna kan ha en något plastig känsla. Dock är motståndet vid nedtrycken fantastisk och beroende på hur hårt du väljer att knappa (eller slå) på tangenterna blir ljudnivån därefter. Antingen otroligt tyst eller otroligt högljutt. Du väljer själv.
- Det lilla tangentbordet (det rosa på första bilden) har en otroligt knepig kontrast på de tecken och bokstäver som är skrivna på tangenterna. När belysningen är på och det råder fullt dagsljus är det näst intill omöjligt att se vad som står på tangenterna. Det är inte alla som kan skriva på tangentbordet utan att behöva se men näst intill alla (tänker jag mig) behöver se på tangentbordet då och då och det gör att det blir ett störande moment.
- Det lilla tangentbordet har en dedikerad emoji-knapp och det stora saknar detta. För mig blir detta otroligt ologiskt och jag har svårt att se grejen med det. På windows har du kortkommando Windows-tangent + . (punkt) för att få fram emojis och på Mac har du CTRL + CMD + Mellanslag 😃.
- Det större tangentbordet är något för stort, därav valet av ett mindre. Om du ska köpa ett. Överväg storlek och syfte noggrant. Jag arbetar utanför bostaden och behöver bära med mig mitt externa tangentbord. Därför blev det lilla nödvändigt.
Nu ska jag nämna lite om musen som hör till serien MX.
Min datormus är MX master 2s. En rejäl kloss som handen kan vila väldigt skönt på. Formen är väl lämpad för handen, om än kanske något för stor. Dock har jag vant mig efter ett års användande och kan tycka att mina mindre datormöss är för små och klena. Jag kan villigt erkänna att jag varierar användandet av datormus samt pekplatta. Ibland vill jag använda det ena före det andra så jag kan inte säga att jag har flera tusen timmars användande bakom mig för datormusen men såhär blir min dom:
Som sagt så kanske den är något för stor. För dig med små händer bör överväga något annat alternativ. Jag har inte nämnvärt små händer och för mig är musen på gränsen till för stor.
Bortsett från storleken har den riktigt smarta funktioner.
Låt mig börja med skrollhjulet. Det normala med ett scrollhjul idag är att den tar sig igenom från hack till hack när du scrollar. Om du ska gå igenom en lång lista, kan du ”snärta till” scrollhjulet och dessa hack uteblir varpå hjulet rullar på oavbrutet tills det stannar. Du har även möjligheten att koppla bort ”hack-funktionen” och låta hjulet bara snurra på, beroende på hur hårt du snurrar till hjulet.
Musen har ett sekundärt scrollhjul som låter dig scrolla horisontellt vilket är otroligt praktiskt i breda excel-filer.
Med programvaran har du även möjlighet att programmera knapparna på musen för att helt passa dina önskemål. Själv använder jag sidoknapparna för att hoppa bakåt eller framåt i historiken när dessa knappar används.
Väl värt att överväga att införskaffa.